Podgrzybek jest podobny do prawdziwka, choć uważany jest za mniej szlachetny grzyb. Zawiera witamin z grupy B (B1, B2, B3), D, E oraz A. Ponadto zawierają składniki mineralne: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, cynk, jod, mangan i miedź. Owocniki podgrzybka zawierają także znaczące ilości błonnika, dzięki czemu może poprawiać funkcjonowanie jelit. Podgrzybki zbieramy od czerwca do listopada w lasach iglastych i mieszanych. Bardzo często rosną grupami, więc warto rozglądać się w lesie w okół znalezionego pierwszego podgrzybka.  Kapelusze podgrzybków miewają różne odcienie brązu z odcieniami żółtymi, oliwkowymi, a nawet szarymi. Od spodu kapelusza widać wyraźnie żółte rurki, które po uciśnięciu wyraźnie sinieją. Trzony podgrzybków są żółto brązowe, różnią się nieco między gatunkami. Na Kaszubach znajdziecie trzy rodzaje podgrzybków: podgrzybek zajączek, podgrzybek złotawy (modrzewiowy) i podgrzybek żeberkowaty.
Warto uważać, żeby nie pomylić podgrzybka z goryczakiem (grzybem niejadalnym), często mylonym z borowikiem szatańskim (grzybem trującym). Goryczak jest podobny do podgrzybka, ale łatwo zauważyć, że rurki pod kapeluszem na wyraźnie różowe i okrutnie gorzkie.
gdzie_rosna_podgrzybki_50
kwatery swornegacie podgrzybek logo
podgrzybek_na_kaszubach
podgrzybki
podgrzybki_swornegacie